Recreatie

TREC: Recreatie neemt een kijkje…

Een geconcentreerde deelnemer tijdens de PTV (jury op de achtergrond). Photo by Eddi Wabnitz©
Wil je eens iets meer met de manier van buitenrijden? Probeer eens TREC. Bij deze manier van wedstrijd rijden ben je niet zozeer tegen anderen aan het rijden, maar probeer je, samen met je paard, een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

TREC valt als recreatieve sport onder de Internationale bond voor paardentoerisme, de FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre). De KNHS is hiervan in Nederland de licentiehouder.

TREC bestaat uit drie onderdelen. De belangrijkste, meestal het eerste onderdeel, is de buitenrit; de POR. Deze buitenrit rijd je op kaart. Samen met je paard zoek je de weg en probeer je het juiste tempo in de gaten te houden. Het tempo ligt niet zo hoog als bij endurance, dat kan ook niet want je moet wel de juiste route zoeken en daarvoor heb je tijd nodig.
Het tweede onderdeel, de MA, is kort. Dit bestaat uit een 100-150 meter lange baan waarbij je zo langzaam mogelijk moet galopperen en zo snel mogelijk terug stapt.
Het laatste onderdeel, de PTV, is de hindernisbaan. Maximaal zijn er 16 obstakels, waarvan gemiddeld twee of drie springhindernissen. Andere kunnen zijn een poort om te openen, stilstaan in een cirkel, ‘laaghangende takken”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze tak? Binnenkort vind de eerste TREC van het seizoen plaats. Deze zal plaatsvinden in Teteringen. Dit is een één-daagse wedstrijd. Eind april vindt de tweede plaats te Eersel, dit is een twee-daagse TREC, waarbij alle klassen zijn uitgeschreven.
Omdat deze recreatieve sport uit Frankrijk is overgewaaid, zijn de benamingen en afkortingen in het Frans.

Voor meer informatie over de wedstrijd te Teteringen, mail naar flextrec@gmail.com

 

Portefeuillehouder recreatie Provincie Noord-Brabant: Bastian van den Ende

Introductie:

Sinds april 2018 is Bastian van den Ende actief als portefeuillehouder recreatie in het bestuur van de KNHS Noord-Brabant. Met zijn juridische achtergrond enerzijds (met name hippisch recht, sportrecht en contractenrecht) en zijn bestuurlijke ervaring uit andere sporten anderzijds (o.a. uit het waterpolo) is hij in staat het bestuur van nieuwe invalshoeken te voorzien.
Als portefeuillehouder recreatie is hij de schakel tussen de regio consulenten die vanuit het  Brabantse land opereren en het bestuur van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast vertegenwoordigt hij de recreatieve ruiters van de KNHS die graag in hun vrije tijd, ten midden van de Brabantse natuur, genieten van een ontspannen rit samen met hun paard.
“Plezier hebben in dingen, ook in sport, dient van binnenuit te komen, dan is het echt.
Naar mijn idee begint plezier dan ook bij recreatie en dus bij recreatief rijden. Bovendien vind ik het mooi dat ik me tevens mag inzetten voor het milieu en het in stand houden van onze Brabantse natuur.”, aldus Bastian.

Voor de volledige contactgegevens zie: http://www.knhsregiobrabant.nl/bestuur

Uitslag Recreatie enquête

                                                                                                                                                                                                 Na een kort zomerreces zijn de uitslagen van de enquêtes van de Recreatiestand Outdoor Zijtaart 2019 bekend! Allereerst onze dank voor jullie bezoek aan dit, in onze ogen, geslaagde evenement. Doordat jullie, ten tweede, massaal de vragenformulieren hebben ingevuld, hebben wij als bestuur een beeld kunnen krijgen van wat jullie, als buitenrijder zijnde, belangrijk vinden.

Met bijna 90% van de stemmen (er mochten twee opties worden aangevinkt) staat veiligheid voor jullie bovenaan. Hier zijn we erg blij mee want eigen veiligheid is te allen tijde ontzettend belangrijk! Niet alleen voor ruiter en paard maar in heel veel beroepsgroepen staat dit op nummer één in het protocol.
Op een solide tweede plaats stond het schoonhouden van de ruiterpaden (65%). Recreatief rijden is onder andere erg goed voor je rijvaardigheid en de onderlinge band tussen jou en je paard (pony). Hiervoor zijn echter wel gebieden als bossen en duinen nodig om je hierin te bekwamen. Daarom is het belangrijk dat de ruiterpaden schoon, veilig en hierdoor dus geopend blijven! De KNHS en dus ook de Regio Noord-Brabant zijn bezig het plan ‘Adopteer je Route’ dusver uit te rollen dat iedereen straks zelf een opschoon-dag kan organiseren. Nu denk je misschien: “Dat klinkt heel moeilijk en lijkt me veel voorbereidingswerk”. Bedenk dan dat de natuur blij is met alle kleine beetjes en dat je met een kleine groep mensen (of een paar vriendjes/vriendinnetjes/klasgenoten) al een hoop voor het milieu kunt betekenen als je een uurtje per maand je eigen route schoonhoudt.

Op beide thema’s blijven wij onze pijlen richten en we zullen jullie hierover op de hoogte houden. Wat betreft de persoonlijke vragen gaan we de komende tijd ons best doen zo veel mogelijk van jullie van antwoord te voorzien.

De zomervakantie is dan misschien voorbij, het zomerse weer nog even niet! Succes aan iedereen gewenst, zowel op sportief vlak als daarbuiten en tot snel.

Met vriendelijke groet,
Namens het bestuur KNHS Regio Noord-Brabant

Meer informatie over “Adopteer je route”? Zie de link: https://www.knhs.nl/buitenrijden/adopteer-je-route/waarom-adopteer-je-route/

 

Regioconsulenten Provincie Noord-Brabant

Onderstaande doorgewinterde netwerkers slaan een brug tussen de lokale verenigingen en verscheidene overheidsinstanties. Dit met als doel om de ruiterroutes open te houden en deze met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat uiteindelijk één doorlopend netwerk van routes zal ontstaan in onze bosrijke provincie zodat ruiter en paard optimaal van de buitenritten kunnen genieten. Hun motto is dan ook:
“Samen strijden voor recreatief rijden”.

Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden en hun contactgegevens zie:https://www.knhs.nl/regioconsulenten

 

Trix van der Kolk
Regioconsulent: Noord

Frans Baten
Regioconsulent: West