Recreatie

TREC: Recreatie neemt een kijkje…

Een geconcentreerde deelnemer tijdens de PTV (jury op de achtergrond). Photo by Eddi Wabnitz©
Wil je eens iets meer met de manier van buitenrijden? Probeer eens TREC. Bij deze manier van wedstrijd rijden ben je niet zozeer tegen anderen aan het rijden, maar probeer je, samen met je paard, een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

TREC valt als recreatieve sport onder de Internationale bond voor paardentoerisme, de FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre). De KNHS is hiervan in Nederland de licentiehouder.

TREC bestaat uit drie onderdelen. De belangrijkste, meestal het eerste onderdeel, is de buitenrit; de POR. Deze buitenrit rijd je op kaart. Samen met je paard zoek je de weg en probeer je het juiste tempo in de gaten te houden. Het tempo ligt niet zo hoog als bij endurance, dat kan ook niet want je moet wel de juiste route zoeken en daarvoor heb je tijd nodig.
Het tweede onderdeel, de MA, is kort. Dit bestaat uit een 100-150 meter lange baan waarbij je zo langzaam mogelijk moet galopperen en zo snel mogelijk terug stapt.
Het laatste onderdeel, de PTV, is de hindernisbaan. Maximaal zijn er 16 obstakels, waarvan gemiddeld twee of drie springhindernissen. Andere kunnen zijn een poort om te openen, stilstaan in een cirkel, ‘laaghangende takken”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze tak? Binnenkort vind de eerste TREC van het seizoen plaats. Deze zal plaatsvinden in Teteringen. Dit is een één-daagse wedstrijd. Eind april vindt de tweede plaats te Eersel, dit is een twee-daagse TREC, waarbij alle klassen zijn uitgeschreven.
Omdat deze recreatieve sport uit Frankrijk is overgewaaid, zijn de benamingen en afkortingen in het Frans.

Voor meer informatie over de wedstrijd te Teteringen, mail naar flextrec@gmail.com

 

Portefeuillehouder recreatie Provincie Noord-Brabant: Bastian van den Ende

Introductie:

Sinds april 2018 is Bastian van den Ende actief als portefeuillehouder recreatie in het bestuur van de KNHS Noord-Brabant. Met zijn juridische achtergrond enerzijds (met name hippisch recht, sportrecht en contractenrecht) en zijn bestuurlijke ervaring uit andere sporten anderzijds (o.a. uit het waterpolo) is hij in staat het bestuur van nieuwe invalshoeken te voorzien.
Als portefeuillehouder recreatie is hij de schakel tussen de regio consulenten die vanuit het  Brabantse land opereren en het bestuur van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast vertegenwoordigt hij de recreatieve ruiters van de KNHS die graag in hun vrije tijd, ten midden van de Brabantse natuur, genieten van een ontspannen rit samen met hun paard.
“Plezier hebben in dingen, ook in sport, dient van binnenuit te komen, dan is het echt.
Naar mijn idee begint plezier dan ook bij recreatie en dus bij recreatief rijden. Bovendien vind ik het mooi dat ik me tevens mag inzetten voor het milieu en het in stand houden van onze Brabantse natuur.”, aldus Bastian.

Voor de volledige contactgegevens zie: http://www.knhsregiobrabant.nl/bestuur

Wat doet paardrijden met jou?

Paarden zijn goed voor mensen en mensen zijn goed voor paarden, maar dat weet niet iedereen. Jij wel! Vertel daarom wat paardrijden met jou doet.  

 

Actiegroeperingen, organisaties en ook politieke partijen vertellen nogal eens een heel ander verhaal over paardrijden. Zij maken dankbaar gebruik van de kracht van social media en evenementen met veel media-aandacht om zichzelf te profileren en Nederlanders te overtuigen van hun standpunten. Daarbij worden onderzoeksresultaten naar hartenlust door elkaar gehusseld of bij elkaar op geteld, net hoe het uitkomt. Daardoor krijgen Nederlanders die nog niets weten van paardrijden een verkeerd beeld van onze mooie sport en hobby. 

 

Tijd voor jouw verhaal

Laten wij, als paardenliefhebbers, daarom zelf ons verhaal vertellen en iedereen laten zien wat paardrijden met ons doet. Het is tijd voor ons eigen verhaal.  Dat verhaal vertellen we met elkaar op www.ditdoetpaardrijden.nl en via Facebook en Instagram.

 

Doe mee en deel je verhaal!

Hoe meer paardenliefhebbers hun verhaal delen, hoe meer bereik we krijgen. Daarom hebben we jou nodig.

Meedoen is heel eenvoudig. Op de website www.ditdoetpaardrijden.nl kan eenvoudig een foto met quote en een kort verhaal geüpload worden. Dat gaat als volgt:

  • Kies een eigen foto waarop je kunt zien wat paardrijden met jou doet.
  • Ga naar www.ditdoetpaardrijden.nl en kies ‘Deel je verhaal’.
  • Vul het formulier in en upload je foto.
  • Geef aan of wij jouw verhaal ook mogen delen.
  • Klik op ‘Verstuur’.
  • Je ontvangt jouw foto in campagnestijl direct via e-mail.
  • Deel de foto in campagnestijl met de hashtag #ditdoetpaardrijden op Instagram of facebook.
  • De mooiste verhalen zetten wij op de website en delen wij via facebook en Instagram.

Regioconsulenten Provincie Noord-Brabant

Onderstaande doorgewinterde netwerkers slaan een brug tussen de lokale verenigingen en verscheidene overheidsinstanties. Dit met als doel om de ruiterroutes open te houden en deze met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat uiteindelijk één doorlopend netwerk van routes zal ontstaan in onze bosrijke provincie zodat ruiter en paard optimaal van de buitenritten kunnen genieten. Hun motto is dan ook:
“Samen strijden voor recreatief rijden”.

Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden en hun contactgegevens zie:https://www.knhs.nl/regioconsulenten

 

Trix van der Kolk
Regioconsulent: Noord

Frans Baten
Regioconsulent: West