Recreatie

Recreatie Kalender

Sharing experiences in 2019 – 3

 

Beste buitenrijders,

Na een korte tussenpauze is hier het derde deel uit de portretreeks. Ditmaal deelt dierenvriendin Britte haar ervaring met ons. Graag maak ik meteen nog even van de gelegenheid gebruik om jullie uit te nodigen op de Brabantse kampioenschappen in Schijndel bij Manegeclub de Molenheide (De Heikampen 5). Komende drie weekenden zullen hier verschillende disciplines nog de revue passeren.
Nu het woord aan Britte.

Met vriendelijke groet,
Bastian van den Ende, Portefeuillehouder recreatie, bestuur KNHS Noord-Brabant

Britte Kuulkers: “Groot geworden tussen allerlei dieren konden pony’s en paarden niet ontbreken.

Personalia:
KNHS: Hallo Britte, wie ben je en waar kom je vandaan?
Britte: Mijn naam is Britte Kuulkers, ik ben 25 jaar oud en woon in Oisterwijk. Ik heb anderhalf jaar geleden mijn eigen hondentrimsalon(Bender) geopend en daarnaast werk ik nog een dag in de week bij McDonalds. In mijn vrije tijd ben ik altijd met mijn pony Ambas en met onze honden op pad.
 
Eigen ervaring:

KNHS: Weet je nog hoe je in aanraking bent gekomen met paardrijden?
Britte: Toen ik zes was mocht ik met mijn nicht regelmatig mee naar de manege. Dat vond ik zo leuk dat ik zelf ook wilde paardrijden. Ik was altijd al tussen de dieren te vinden en daar horen paarden natuurlijk ook bij.

KNHS: Kun je omschrijven Britte wat recreatief rijden voor jou zo bijzonder maakt?
Britte: Het feit dat alles gewoon ontspannen kan en zonder stress. Ik vind het wel heel leuk om naar een doel toe te werken maar gaat het een dag wat minder dan is dat ook prima. Verder lekker afwisselen. Springen, dressuur, cross en zo nu en dan een bosritje. Net waar je die dag zin in hebt. De vrijheid dus.
KNHS: Wat zou je jonge ruiters mee willen geven en hoe bevalt rijden door de ‘Parel in het Groen’ (bijnaam van de gemeente Oisterwijk)?
Britte: Begin rustig aan en ben niet bang om fouten te maken. Vallen en opstaan hoort erbij. Als jij en je paard/pony eenmaal vertrouwen in elkaar hebben komt de rest vanzelf. Verder is Oisterwijk een hele mooie gemeente om in te rijden met tal van routes door de bossen. Wat dat betreft een luxe.

KNHS: Dankjewel Britte voor de inkijk in jouw vrije tijd. Waarschijnlijk zien we Ambas op de foto die je hebt ingestuurd?
Britte: Dit is Ambas (met mij erop), de liefste pony die ik ken. Ik heb hem nu een half jaar en begin echt te merken dat we een team worden. Het is een pony met een hartje van goud. Hij staat lekker dag en nacht in de wei bij ponyclub de Venneruiters, gevestigd in de Oisterwijkse bossen.

Verslag 11e editie Rally Manege Soethout 30 september 2018 (Enjoy the Ride)

Na een goede voorbereiding werd het team van Recreanten Vereniging Manege Soethout lastminute door de slechte weersvoorspellingen gedwongen hun rit een week op te schuiven. Zodoende vond de 11e editie dit jaar een week later plaats.
Gelukkig kon een meerderheid van de ruiters hun agenda aanpassen en zodoende kwam na regen alsnog zonneschijn. Vanaf 10.00 uur s ’ochtends werden de recreanten op pad gestuurd over een route van 25 kilometer door de bossen van Oostelbeers, gemeente Oirschot, richting Vessem. Met de nodige opdrachtjes tussendoor konden plus- en strafpunten verdiend worden.
De dag was uitstekend verzorgd met een lunchpauze, prijsuitreiking en een afsluitende barbecue. Ilse Marks (verenigingssecretaris) zag dat een ieder tevreden was en kijkt terug op een zeer geslaagde dag.

Sharing experiences in 2019 – 2

Beste buitenrijders,

Hopelijk zijn jullie 2019 goed gestart. In de tweede week van dit jaar is hier het tweede aangekondigde interview. Ditmaal is het de beurt aan Laura. Veel leesplezier (hoewel de collage spreekwoordelijk misschien al meer dan 4000 woorden zegt) en doe je voordeel met de ervaring van deze bezige bij!

Met vriendelijke groet,
Bastian van den Ende, Portefeuillehouder Recreatie, bestuur KNHS Noord-Brabant

Laura Vermaat: “De combinatie is waar het ons om gaat!”

Personalia:
KNHS: Hallo Laura, wie ben je en waar kom je vandaan?
Laura: Mijn naam is Laura Vermaat, 29 jaar oud en ik woon in Oosterhout. Ik heb een leuke fulltime baan als marketeer. Over een paar jaar hoop ik het taleninstituut van mijn moeder over te nemen, aangezien dat meer aansluit bij mijn passie voor talen en mijn opleiding Letterkunde.

Eigen ervaring:
KNHS: Weet je nog hoe je in aanraking bent gekomen met paardrijden?
Laura: Het is eigenlijk heel gek, want niemand in mijn familie rijdt paard of heeft affiniteit met paarden. Op mijn zesde had ik een keer gedroomd over paarden, ben direct op paardrijles gegaan en nooit meer gestopt. In 2003 heb ik mijn ruiterbewijs gehaald met mijn leasepony en in 2013 (na mijn studie) heb ik pas voor het eerst een eigen paard gekocht.

KNHS: Waar dromen wel niet allemaal toe kunnen leiden, nietwaar?! Kun je omschrijven Laura wat recreatief rijden voor jou zo bijzonder maakt?
Laura: De ontspanning, de rust, de natuur in verschillende seizoenen. Het doet me ook goed om te zien dat mijn paard er ook zo van geniet. We wandelen ook graag buiten, doen aan grondwerk, dus het is niet alleen maar rijden. Daarnaast trainen we op M-niveau, rijden we dressuurwedstrijden en dan vind ik de afwisseling met buitenrijden juist extra belangrijk. Paarden worden er fysiek en mentaal sterker van.

KNHS: Mooi om te zien dat jullie je zo divers vermaken en dan juist het voordeel halen uit de recreatieve ritten. Waar rijden jullie zoal en zit er een aanrader voor ons tussen?
Laura: Ik rijd (of wandel) regelmatig een rondje door de polder, maar kom ook graag in het bos van Den Hout. Ik kan deze routes los van elkaar rijden, maar ook combineren in één rit als ik wat langer onderweg wil zijn. Een mooie afwisseling! Een goede tip is nog om door te rijden naar natuurgebied Surae in Dorst, aangezien het allemaal op elkaar aansluit. Dan ben je wel een paar uur onderweg, maar zeker de moeite waard!

KNHS: Dankjewel Laura en wat fijn te horen dat de routes zo aansluiten. Onze regioconsulenten werken er week in week uit hard aan om dat te onderhouden en uit te breiden. Tot slot hebben we ook jou om een sfeerimpressie gevraagd. Wat heb je voor ons meegenomen?
Laura: Het was moeilijk kiezen uit een hoop foto’s en daarom een kleine collage. Ik heb besloten om een stukje van onze afwisseling te laten zien: een winterse wandeling, bitloos rijden in het bos in de herfst, genieten van de zomerse zonsondergang in de polder en dan zijn we weer op pad in wedstrijdtenue.

Sharing experiences in 2019 – 1

Beste buitenrijders en waarde leden,

Graag wens ik jullie bij dezen een gelukkig nieuw jaar. Uiteraard met voorspoed en gezondheid maar ook met een aantal mooie buitenritervaringen. Om jullie met deze derde wens wat op weg te helpen heeft de KNHS Noord-Brabant de afgelopen maand een aantal leden geïnterviewd. Deze leden zullen ons een kijkje in hun vrije tijd geven en mogelijk een bruikbare tip voor een leuke nieuwe route die je nog niet kende. Degene die deze serie aftrapt is Carola. Veel leesplezier en wie weet zien we elkaar op een van hun hotspots!

Met vriendelijke groet,

Bastian van den Ende
Portefeuillehouder Recreatie, KNHS Noord-Brabant

Carola Beijers-Wijnings; recreatief ruiter pur sang

Personalia:
KNHS: Hallo Carola, wie ben je en waar kom je vandaan?
Carola: Mijn naam is Carola Beijers-Wijnings, ik ben 31 jaar oud en woon in Made, dat ligt in de gemeente Drimmelen. Als ik niet met paardrijden bezig ben kun je me vinden bij Groenrijk, daar werk ik.

Eigen ervaring:
KNHS: Weet je nog hoe je in aanraking bent gekomen met paardrijden?
Carola: Op mijn zesde kwam ik voor het eerst op een manege en sindsdien ben ik er eigenlijk niet meer weggegaan. Tien jaar lang heb ik verschillende verzorgpony’s gehad en sinds mijn 16e mijn eigen pony’s.

KNHS: Dat is een behoorlijke tijd. Kun je omschrijven wat recreatief rijden voor jou zo speciaal maakt?
Carola: Het is eigenlijk een opeenstapeling. Ik geniet heel erg van de omgeving en ga er helemaal in op. Dat wordt versterkt door de rust. En juist door die rust kun je je weer beter concentreren op alle geuren en kleuren van de natuur. Het feit dat ik die geluksmomenten kan delen met mijn pony maken ze voor mij extra bijzonder.

KNHS: Mooi omschreven Carola. Kun je één van je routes prijsgeven zodat we er zelf eens kunnen gaan kijken?
Carola: Natuurlijk. Vaak rijden we in de polder; tussen Made en Terheijden in, of na het kanaal in Terheijden richting de Vrachelse heide (Oosterhout/Teteringen). Het fijne is dat deze routes voor paarden en pony’s zowel onder het zadel als voor de wagen goed te behappen zijn.

KNHS: Dankjewel Carola. Tot slot heb je nog een sfeerimpressie meegenomen. Wil je daar nog iets aan toevoegen?
Carola: Jullie zien hierboven drie (first-person) actiefoto’s. We zijn zojuist bij Terheijden het kanaal gepasseerd en genieten samen van het bescheiden zonnetje.

TREC: Recreatie neemt een kijkje…

Een geconcentreerde deelnemer tijdens de PTV (jury op de achtergrond). Photo by Eddi Wabnitz©

Wil je eens iets meer met de manier van buitenrijden? Probeer eens TREC. Bij deze manier van wedstrijd rijden ben je niet zozeer tegen anderen aan het rijden, maar probeer je, samen met je paard, een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten.

TREC valt als recreatieve sport onder de Internationale bond voor paardentoerisme, de FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre). De KNHS is hiervan in Nederland de licentiehouder.

TREC bestaat uit drie onderdelen. De belangrijkste, meestal het eerste onderdeel, is de buitenrit; de POR. Deze buitenrit rijd je op kaart. Samen met je paard zoek je de weg en probeer je het juiste tempo in de gaten te houden. Het tempo ligt niet zo hoog als bij endurance, dat kan ook niet want je moet wel de juiste route zoeken en daarvoor heb je tijd nodig.
Het tweede onderdeel, de MA, is kort. Dit bestaat uit een 100-150 meter lange baan waarbij je zo langzaam mogelijk moet galopperen en zo snel mogelijk terug stapt.
Het laatste onderdeel, de PTV, is de hindernisbaan. Maximaal zijn er 16 obstakels, waarvan gemiddeld twee of drie springhindernissen. Andere kunnen zijn een poort om te openen, stilstaan in een cirkel, ‘laaghangende takken”.

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze tak? Binnenkort vind de eerste TREC van het seizoen plaats. Deze zal plaatsvinden in Teteringen. Dit is een één-daagse wedstrijd. Eind april vindt de tweede plaats te Eersel, dit is een twee-daagse TREC, waarbij alle klassen zijn uitgeschreven.
Omdat deze recreatieve sport uit Frankrijk is overgewaaid, zijn de benamingen en afkortingen in het Frans.

Voor meer informatie over de wedstrijd te Teteringen, mail naar flextrec@gmail.com

Eerste opschoondag voor ruiterpaden in Noord-Brabant een succes!

“Na een soortgelijk succes op de Veluwe was het nu de beurt aan het Leenderbos echter staan we pas aan het begin. De bedoeling is om dit in meerdere provincies uit te rollen en mogelijk samen te werken met andere sporten (denk bijvoorbeeld aan mountainbikers), aldus regioconsulent Johan Castelijns, aanwezig namens de KNHS.”

Lees hieronder het hele artikel of kijk op:
https://www.deparelvanbrabant.nl//reader/57413/982685/eerste-opschoondag-voor-ruiterpaden-ruiters-klussen-in-de-natuur

 

 

Recreatief Rijden: Vrolijk en veilig

Dé tien regels voor een plezierige tocht:omhoog 

1. Passeer andere ruiters, menners en wandelaars in stap.
2. Rijd alleen op de ruiter- en menpaden
3. Jonge aanplant moet bos worden, rijd er niet doorheen.
4. Vraag overige weggebruikers langzamer te gaan door je arm langzaam op en neer te bewegen.
5. Steek je hand uit als je van richting verandert.
6. Houd je aan de verkeersregels!
7. Als je met een groep bent, steek dan tegelijk naast elkaar de weg over.
8. Ruim na je rit eventuele mest van je paard op de openbare weg op.
9. Draag een veiligheidshelm!
10. En tot slot: Geniet van de omgeving.

Duinritten in groepsverband

In groepsverband struinen door de Loonse en Drunense duinen 

Lijkt het je al een tijd leuk om eens een mooie natuurrit te maken maar doe je dit liever in groepsverband? Of heb je geen eigen paard maar lijkt het je een gave ervaring of verlang je er weer eens naar terug?
Natuurpoort van Loon organiseert sinds jaar en dag buitenritten in groepsverband onder begeleiding zowel in het zomer- als in het winterseizoen. Met hun unieke ligging aan de duinen en hun veelzijdige arrangementen staan ze garant voor een dag vol vermaak.
Paardenliefhebbers komen op de grote manege aan hun trekken en de georganiseerde ritten zijn ideaal voor jonge ruiters (en ruiters in spe) om ervaring op te doen in een veilige omgeving.
Ben je enthousiast geworden en benieuwd naar de mogelijkheden? Klik dan hieronder op de link: https://www.natuurpoortvanloon.nl/paardrijden/

 

 

Regioconsulenten Provincie Noord-Brabant

Onderstaande drie doorgewinterde netwerkers slaan een brug tussen de lokale verenigingen en verscheidene overheidsinstanties. Dit met als doel om de ruiterroutes open te houden en deze met elkaar te verbinden. De bedoeling is dat uiteindelijk één doorlopend netwerk van routes zal ontstaan in onze bosrijke provincie zodat ruiter en paard optimaal van de buitenritten kunnen genieten. Hun motto is dan ook:
“Samen strijden voor recreatief rijden”.

Voor een volledig overzicht van de werkzaamheden en hun contactgegevens zie:https://www.knhs.nl/regioconsulenten

Trix van der Kolk
Regioconsulent: Noord

 

 

 

Frans Baten
Regioconsulent: West

 

 

Johan Castelijns
Regioconsulent: Zuid-ooost.

 

 

Portefeuillehouder recreatie Provincie Noord-Brabant: Bastian van den Ende

Introductie:

Sinds april 2018 is Bastian van den Ende actief als portefeuillehouder recreatie in het bestuur van de KNHS Noord-Brabant. Met zijn juridische achtergrond enerzijds (met name hippisch recht, sportrecht en contractenrecht) en zijn bestuurlijke ervaring uit andere sporten anderzijds (o.a. uit het waterpolo) is hij in staat het bestuur van nieuwe invalshoeken te voorzien.
Als portefeuillehouder recreatie is hij de schakel tussen de regio consulenten die vanuit het  Brabantse land opereren en het bestuur van de provincie Noord-Brabant. Daarnaast vertegenwoordigt hij de recreatieve ruiters van de KNHS die graag in hun vrije tijd, ten midden van de Brabantse natuur, genieten van een ontspannen rit samen met hun paard.
“Plezier hebben in dingen, ook in sport, dient van binnenuit te komen, dan is het echt.
Naar mijn idee begint plezier dan ook bij recreatie en dus bij recreatief rijden. Bovendien vind ik het mooi dat ik me tevens mag inzetten voor het milieu en het in stand houden van onze Brabantse natuur.”, aldus Bastian.

Voor de volledige contactgegevens zie: http://www.knhsregiobrabant.nl/bestuur